Sunday, February 9, 2014

Mengapam la pulak.. ahahh...



Assalamualaikum...






Mengapam la pulak.. ahahh...










Dah lama rasanya aku tak buat kuih apam tepung gandum ni.. Ye la, asyik sangat dengan mengekek (buat kek), menyiput (buat kuih siput) dan meroti (buat roti) je, sampai terlupa nak mengapam.. ahahh...










So, tengahari tadi akupun mula la membancuh adunan untuk apam ni.. Ikut resepi asal, apam tepung gandum ni kena perap selama dua jam dan akupun follow je la So, kalau nak buat untuk minum petang, kena la bancuh awal..










mengapam la pulak ahahh 1


Tepung gandum yang aku gunakan.. Baik buat kek ataupun buat roti, tepung ni la yang aku guna.. Sesekali tu adalah jugak gunakan tepung cap sauh tu.. 










mengapam la pulak ahahh 2


Dalam bekas ni ada 4 cawan tepung gandum + 1 cawan gula perang + 3/4 cawan gula pasir + 1 sudu makan (membukit) yis mauripan + 2 1/2 cawan air suam. Kacau sebati adunan hingga tak bergentel.. Sepatutnya guna gula merah tapi aku malas nak masak dulu gula merah tu dengan air dan malas nak menapis. So, aku guna je la gula perang/brown sugar tu..







mengapam la pulak ahahh 3


Kemudian, tutupkan bekas tadi untuk proses pemeraman selama 2 jam..







mengapam la pulak ahahh 4


Inilah rupanya adunan yang telah diperam selama 2 jam tadi..







mengapam la pulak ahahh 5


Sapukan acuan dengan planta atau minyak masak untuk mengelakkan kuih apam tu melekat.. Senang guna acuan macam ni sebab kita tak payah susah-susah nak potong guna pisau.. 







mengapam la pulak ahahh 6


Sebaiknya gunakan scop aiskrim yang ada besi kat dalam tu supaya senang nak menolak isi keluar.. Kalau nak buat muffin ataupun cupcake, pun elok guna scop ni.. Senang dan tak bersepah-sepah...







mengapam la pulak ahahh 7


Gunakan spatula plastik yang lembik untuk mengaut isi yang melekat kat bekas bagi mengelakkan pembaziran.. Nak cucipun senang bila takde yang melekat-lekat ni..










mengapam la pulak ahahh 8


Masukkan adunan ke dalam acuan.. Isikan 3/4 acuan sahaja.. Jangan isi penuh... Boleh juga peram dalam 10 minit untuk adunan tu naik lagi..







mengapam la pulak ahahh 9


Dapat dua loyang yang besar...










mengapam la pulak ahahh 10


Sebelum mengukus, bungkus penutup kukusan tu samada dengan kain ataupun dengan kertas timah dan panaskan dulu air tu.. Bila air dah mendidih, barulah mula mengukus.. Kukus satu persatu loyang.. Kalau kukus sekaligus, nanti air kukusan tu masuk ke dalam loyang yang bawah.. Kukus selama lebih kurang 45 minit hingga sejam.. 







mengapam la pulak ahahh 11


Ni la dia rupa apam tepung gandum yang telah masak.. Ni Loyang yang pertama...










mengapam la pulak ahahh 12


Ni loyang yang kedua.. Boleh nampak perbezaan antara loyang pertama dan loyang kedua.. Loyang kedua ni adunan dia naik lagi cantik sementara menunggu giliran untuk dikukus..










mengapam la pulak ahahh 13


Lembut dan gebu.. hehh... Yang ni belum letak kelapa sebab tukang mesin kelapa pergi jalan-jalan makan angin.. hehehe...










mengapam la pulak ahahh 14


Nak kata sedap sangat tu tidak la.. Tapi boleh la nak lepaskan tekak sendiri.. hehe...










p/s: Selamat mencuba ya.. Resepi dan cara dah aku letakkan kat bawah gambar.. Resepi asal kat sini ya.. Sila la klik.. Terima kasih.. heeee...






No comments:

Post a Comment